4 Aralık 2018 Salı

Engellilik Derecesi Neye Göre ve Nasıl Hesaplanır?

Engellilik Derecesi Neye Göre ve Nasıl Hesaplanır?

Engelli bireylerin, engellilik dereceleri neye göre hesaplanır? Engelli bireylerin bazı indirimlerden yararlanabilmesi için belirlenen engel derecesini karşılaması gerekmektedir. Peki sizin engel dereceniz kaç? Engellilik derecesi nasıl hesaplanır?

Engelli bireylerin engellilik derecesi belirlenirken Engel Oranları Cetveli adındaki bir cetvel kullanılmaktadır. Bu cetvel yardımı ile bulunan engel dereceleri % ile belirlenir. 

Engelli bireyin birden fazla engeli varsa bu oran nasıl hesaplanır? Bu durumda da devreye Balthazard Formülü girmektedir. 

Engellilik Dereceleri


Balthazard Formülüne göre;

Engelli vatandaşın engel oranları ayrı ayrı belirlenir.
Engel oranları en yüksekten başlanarak sıraya dizilir.
Engelli vatandaşın sahip olduğu en yüksek engel oranı, % 100’lük orandan çıkartılır. Buradaki % 100, vatandaşın tüm vücut fonksiyonunu göstermektedir.

Bu uygulama sonunda bulunan sayı, ikinci sıradaki engel oranıyla çarpılır ve çarpım sonucu 100’e bölünür. Bu işlemin sonucunda bulunan sayı da en yüksek engel oranı ile toplanır. Böylece ilk ve ikinci rahatsızlıktan dolayı bireyin sahip olduğu engel oranı bulunur.

Engellilik Dereceleri

Birinci Derece Engelli Bireyler: Çalışma gücünün %80'inden fazlasını kaybedenler

İkinci Derece Engelli Bireyler: Çalışma gücünün %60'ından fazlasını kaybedenler. 

Üçüncü Derece Engelli Bireyler: Çalışma gücünün %40'ından fazlasını kaybedenler. 

1 Aralık 2018 Cumartesi

Görme Engellilere Özel Sesli Kütüphane

Görme Engellilere Özel Sesli Kütüphane

Görme engellilere özel oluşturulmuş sesli kütüphane projesi ile bir çok engelli birey kitap okuma ve böylece dinleme fırsatına erişecekler. Dünya klasikleri, romanlar ve daha bir çok içerikteki seslendirilmiş kitaplar dinlenmeye hazır.

Bu proje ile ilgili bir çok firma çalışma kaydetmektedir. Bunlardan bazılarını aşağıda paylaşıyor olacağım. 

Görme engelli bireylerin cihazlarında kullandığı metni sese döken yazılımlar oldukça yarar sağlamaktadır. Ancak bireyler kitap okumayı brail alfabesinden daha hızlı bir şekilde dinleyerek te gerçekleştirebilmektedirler. Bu nedenle sesli kitap uygulaması bireylere yarar sağlayacaktır. 



Sesli Kitap projesinde storytel son zamanlarda oldukça yoğun bir reklam kampanyası içerisinde. 

Youtube Sesli Kitap Kütüphanesi kanalından da bir çok kitabın seslendirilmiş formatına erişebilirsiniz. 

Geçmişte oldukça yaygın olan radyo tiyatrosu ile ilgili paylaşımlar yapan Radyo Tiyatrosu Youtube kanalını da incelemeyi ihmal etmeyin. 

24 Kasım 2018 Cumartesi

Engelliler Sarayının İmkanları Nelerdir? Engelli Sarayı Nerede?

Engelliler Sarayının İmkanları Nelerdir? Engelli Sarayı Nerede?

Engelli bireylerin sosyal yaşamında, kültürel faaliyetlerini, sanatsal yönlerini ve mesleki yeterliliklerini kazandıkları engelliler sarayının sağladığı imkanlar nelerdir? Engelliler sarayı nerede ve ulaşımı nasıl sağlanmaktadır?

Engelliler sarayı Bağcılar'da yaşayan tüm engelli bireylere hizmet vermek için 2011 yılında hizmete girmiştir. Engelliler sarayında bireylerin bağımsızlık düzeyine erişmeleri için bir çok faaliyet bulunmaktadır. Engelli bireylere özel tasarlanmış bina bir çok özellik ve akıllı sistemi bulundurmaktadır. 

Engelliler Sarayı - Bağcılar


Kapılar otomatik, tuvaletler engelli bireylere uygun düzenlenmiş, rampa ve asansör düzenekleri olması gereken ölçülere göre dizayn edilmiştir.

Bağcılar engelliler sarayında, tekstil ataölyesinden tutun da mantar üretim atölyesine kadar bir çok etkinlik ve meslek edindirme ve geliştirme bölümleri bulunmaktadır.

Engelliler Sarayında Verilen Eğitimler



  • BRAİLLE ALFABESİ EĞİTİMİ
  • BÜRO YÖNETİMİ ve SEKRETERLİK EĞİTİMİ
  • EL BECERİSİ ve MONTAJ ATÖLYESİ
  • ENGELSİZ EĞİTİM PROJESİ
  • GÖRME ENGELLİ BİLGİSAYAR EĞİTİMİ
  • HUKUKİ DANIŞMANLIK BİRİMİ
  • KARİYER DESTEK EĞİTİMLERİ
  • KASİYERLİK ve REYON PERSONELİ EĞİTİMİ
  • KÜLTÜR-SANAT, OYUN, EĞİTİM
  • MANTAR ÜRETİMİ
  • MESLEKİ DANIŞMANLIK BİRİMİ:
  • NİKÂH ŞEKERİ ve ÇİÇEK YAPIMI EĞİTİMİ
  • PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ:
  • SOSYAL ETKİNLİKLERİMİZ
  • UYGULAMALI AŞÇILIK EĞİTİMİ
  • UYGULAMALI GRAFİKERLİK EĞİTİMİ
  • UYGULAMALI PASTA ÜRETİM EĞİTİMİ

Engelliler Sarayı İletişim Bilgileri

Adres: Barbaros Mahallesi, Hoca Ahmet Yesevi Caddesi No:151 Bağcılar / İstanbul

Telefon: 0212 630 1616

BİMER: 444 00 92

12 Kasım 2018 Pazartesi

Toplum Ruh Sağlığı ve Ergoterapi

Toplum Ruh Sağlığı ve Ergoterapi

Ergoterapi toplumun bir çok kesimi ile ilgilenmektedir. Ruh sağlığı alanı da ergoterapinin alanları arasına girmektedir. Toplum ruh sağlığı alanında ergoterapinin çalışmaları nelerdir?

Ergoterapistlerin, ciddi zihinsel rahatsızlığı bireyleri iyileştirdiğine dair bulgular vardır. Toplum ruh sağlığı alanında ergoterapistler;



  • Toplum Ruh Sağlığı merkezleri
  • Kadın sığınma evleri
  • Huzurevleri
  • Evler
  • İşyerleri
  • Kimsesizler yurdu
  • Çocuk esirgeme kurumları  
gibi merkezlerde çalışmalarını sürdürmektedirler.

Ergoterapistler, bireylere istihdam fırsatları sunar ve firmalara danışmanlık yapar, duyusal bütünlüğü sağlar, zaman yönetimini öğretir, bağımsız bir yaşam için gerekli becerilerin geliştirilmesini kolaylaştırır, kişinin kendini tanımasını ve kişisel farkındalık kazanmasına yardımcı olur. 

10 Kasım 2018 Cumartesi

Ergoterapi ve El Terapisi

Ergoterapi ve El Terapisi

Ergoterapi bölümünü okuyan öğrenciler el terapisi dersi almaktadır. Ergoterapistler el terapisi alanında uzmanlaşmaktadırlar.

El terapisi, üst ekstremite (omuz, kol, dirsek, ön kol, el bileği ve el) yaralanmalarını değerlendiren ve tedavi eden bir sağlık bilimidir.

Yaralanmış bireylerin kaybolmuş yeteneklerini heri dönebilmesi ve bireylerin en yüksek derecede bağımsızlığa ulaştırılması için tedavi edilir. Ergoterapistler karmaşık olan el ve üst ekstremite yaralanmalarında sancılı olabilen iyileşme dönemini yönetmek ve kişiyi tedavi etmek için gerekli bilgi ve tecrübeye sahiptir.

el terapisi ergoterapi


El terapisi; ağrı, inflamasyon ve patolojileri azaltarak bireylerin bağımsızlığını en üst düzeye çıkarır. El ve üst ekstremitelerin tamamını değerlendirir ve tedavi eder.

Ergoterapistler el terapisini uygularken bireylere özel ev değerlendirilmesinde bulunur ve tedavi planını hayata geçirir. Kişinin elinin konforu, ve uygun pozisyonda kalması için gerekli olan splint ve günlük yaşam aktivitelerini destekleyecek malzemeleri size tanıtır. Bu malzemelerin kullanımını da öğretir. Eklem esnekliği ve eklem hareket açıklığını arttırmak için egzersizler uygular ve ev ödevleri de verir.

Bir el terapisti, anatomi, fizyoloji ve kinezyoloji bilim dallarına hakimdir. Travma, hastalık, konjenital veya edinilmiş deformitelerden kaynaklanan üst ekstremite patolojilerini, bu bilgilerin entegrasyonu ile tedavi eder.

Ergoterapistler, cerrahi tedaviden tam iyileşme olana kadar geçen zamanı doldurur. Bireylerin günlük yaşantılarında normal bir şekilde işlev görmelerini sağlar.

Kaynak: www.ergoterapim.com

8 Kasım 2018 Perşembe

Otizm Nedir? Otizm Spekturum Bozukluğu

Otizm Nedir? Otizm Spekturum Bozukluğu

Otizm bir spektrum bozukluğudur. Otizm bir hastalık değildir. Otizm doğuştan gelen ya da yeni doğan bebeklerde ilk yıllarda ortaya çıkan nöro-gelişimsel bir bozukluktur. Otizmin, beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı sanılmaktadır.


Otizm spektrum bozukluğunun nedeni araştırmalara ve çalışmalara rağmen henüz bilinememektedir. Ancak bu bozukluğun genetik temelli olduğuna dair bulgular vardır. Tüm bunlarla birlikte, otizm spektrum bozukluğunu tamamen genetiğe bağlamamak gerekmektedir. Ancak şu da bilinmelidir ki, otizm çocuk yetiştirmeden kaynaklanan bir yanlış değildir veya ailenin ekonomik koşulları ile de ilgisi yoktur. Genellikle aileler çocuklarının kendilerinden dolayı mı böyle bir bozukluğa sebep olduğunu sorgulamaktadır. Bu cümleleri bu kaygılara cevap olması için paylaştık. 

Otizm Spektrum Bozukluğu


Otizmin Belirtileri? Çocuğumda Otizm Var Mı?

Çocuğunuzda göz teması kurma sorunu varsa, kendi ismine karşı seslenildiğinde duyarsızlık, parmağı ile almak istediği yada göstermek istediği nesneyi hiç göstermedi veya göstermiyorsa, sallanmak yada parmak uçlarında yürümek gibi hareketlere sahipse, takıntılı bazı davranışları varsa ve konuşmasında gerilik gözlemliyorsanız çocuğunuzda otizm spektrum bozukluğu olabilir.

Ancak şunu da söylemeliyiz. Bu davranışları gösteren çocuğunuz varsa kesinlikle bir uzmana danışmanız gerekmektedir.

Otizmin Tedavisi Var Mıdır?

Erken teşhis ve tedavi otizmli çocukların tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı oluyor. Tedavinin birincil hedefi çocuğun yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlayan becerilerini geliştirmek. Otizm belirtileri ve davranışları farklı kombinasyonlarda olabiliyor ve yoğunlukları değişebiliyor. Ayrıca bireysel belirtiler ve davranışlar zamanla değişiklik de gösterebiliyor.

Ergoterapi İle Otizm Tedavisi

Ergoterapi müdahale planı hazırlanırken, ergoterapistler çocuğun ailesinden ve öğretmeninden yardım alarak, kendi gözlemleriyle çocuğu değerlendirir. Çocuğun iletişimi, yemek yemesi, öz bakım becerilerinin kontrolünü ve günlük yaşam becerileri hakkında ebeveynlerinden bilgi alır. Ergoterapistler amaçları belirlerken; aileler ve öğretmenleriyle ekip halinde çalışarak acil ve önemli konuları ele alır. 

Otizm tedavisi için uzman bir ergoterapist ile mutlaka iletişime geçmeniz gerekmektedir. 


7 Kasım 2018 Çarşamba

Toplumun Hangi Kesimleri Ergoterapi'den Yararlanabilir?

Toplumun Hangi Kesimleri Ergoterapi'den Yararlanabilir?

Ergoterapi mesleği ülkemize girdikten sonra toplumun büyük bir kesimin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Peki toplumun hangi kesimleri ergoterapi'den yararlanmaktadır?

Yazımızın devamında ergoterapi'den kimlerin yararlanacağını başlıklar halinde ve bu başlıkları ayrıntılı olarak açıklayacağız. 

Ergoterapi'den Kimler Yararlanır?


Psikiyatri Hastalıkları

Ergoterapi, toplumda psikiyatri hastaları ile çalışmaktadır. Duygu durum bozuklukları, depresyon, bipolar bozukluklar, kaygı bozuklukları, şizofreni, kişilik bozuklukları, nörobilişsel bozukluklar ve madde bağımlıları ile ergoterapistler çalışabilmektedir. 

Genetik Hastalıklar

Downsendromu, otizm, rett sendromu gibi.

Merkezi Sinir Sistemi Hastalığı olan bireyler

Felç (inme), Sara (epilepsi), Parkinson, Menenjit, Çocuk Felci

Büyüme ve Davranış Bozukluğu 

Yalan söyleme, çalma, bilgisayar bağımlılığı, agresiflik, inatçılık sıklıkla gözüken davranış bozuklukları arasındadır. Büyüme bozuklukları  bebeklerin ve çocukların, beklenen oranda büyümelerini engelleyen durumlardır. 

Hareket denge ve koordinasyon bozuklukları, motor fonksiyon bozuklukları olan bireyler

Dejenaratif veya duruş hareket bozukluklarının yol açtığı iskelet yapısındaki hasarlar

Romatizmal hastalıklar 

Eklem romatizması, Gut hastalığı ve kireçlenme.

Doğuştan zihinsel ve fiziksel engelli bireyler

Tekerlekli sandalye kullanan kişiler, öğrenme güçlüğü olan bireyler, işitme ve görme engelliler.

Parkinson, Alzheimer, Demanslı olan bireyler

Oropedik hastalıkları olan kişiler

Ortez ve protez kullanan kişiler, el bileği yaralanması olan kişilere yönelik el rehabilitasyonu,


Serebral palsi; doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrası erken dönemdeki, beyin hasarı sonucu ortaya çıkan, ilerleyici olmayan ancak yaşla birlikte değişebilen, hareketi kısıtlayıcı, kalıcı motor fonksiyon kaybı, postür ve hareket bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.

3 Kasım 2018 Cumartesi

WFOT Nedir? Dünya'da Ergoterapi

WFOT Nedir? Dünya'da Ergoterapi

Ergoterapi camiasında yayın yapan belli başlı sitelerde (ergoterapim.com, Üsküdar üniversitesi, Medipol üniversitesi gibi) WFOT'u görmüş ya da fark etmiş olabilirsiniz. Peki WFOT Nedir ve Dünya'da ergoterapi ne durumdadır. 



Öncelikle WFOT'u açıklamak istiyorum. WFOT Dünya Ergoterapistleri Federasyonudur. Tam açılımı, World Federation of Occupational Therapist'tir. Bu Federasyon 1951 yılında İngiltere'de düzenlenen bir çok ülkenin katıldığı mesleki terapist toplantısında resmi girişimler içerisinde bulunuldu. WFOT, dünya sağlığını iyileştirmek amacıyla 1959'dan beri Dünya sağlık örgütü ile resmi ilişkilerde bulunmuştur. Ayrıca bir çok makale, kongre ve ülkelerdeki ergoterapistlerin eğitilmesi faaliyetlerini yürütmektedir. 

Dünya'da Ergoterapi

Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, Avrupa'nın bir çok ülkesinde ergoterapi oldukça yaygındır ve halk tarafından bilinmektedir. Kamuoyunun güvenini almış olan ergoterapi gelişmiş ülkelerde sorgulanmadan uygulanmaktadır. Ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelere yeni yeni giriş yapan ergoterapi mesleğinin tanıtılması ve duyurulması için çok az daha süreye ihtiyaç duyulduğunun farkındayız. Ancak ergoterapi'nin ülkemizde de gereken değerine kavuşacağı günlere oldukça az bir zaman kaldı. 

Amerika'da en iyi ve saygın 50 meslek içerisinde ergoterapi 4. sırada yer almıştır. Buradan da anlaşılacağı üzere ergoterapinin ne denli saygın ve halkın ne kadar ihtiyaç duyduğu bir alan olduğunun çıkarımını oldukça kolay bir şekilde yapabiliriz. 


1 Kasım 2018 Perşembe

Ergoterapi Bölümü Zor Mu? Ergoterapi Dersleri Nelerdir?

Ergoterapi Bölümü Zor Mu? Ergoterapi Dersleri Nelerdir?

Ergoterapi bölümünü tercih etmek isteyen üniversite öğrencisi adayları ergoterapi bölümü zor mu, ergoterapi dersleri nelerdir gibi sorgular yapmaktadırlar. Üniversite serüvenine adım atacak üniversite öğrenci adayları için rehber niteliğinde net bir makale olacaktır.

Ergoterapi bölümü zor mu sorgusundan daha çok öğrencilerin ergoterapi bölümü bana uygun mu sorgusunu sorması daha yerinde olacaktır. Çünkü o bölümü severek ve benimseyerek okursanız öğrendiğiniz dersler size bir zorunluluk olarak değil mesleğinizin yapı taşları olduğunu fark edeceksiniz. Ergoterapi bölümünde işlenen dersler ve öğrencilerin öğrenmesi gereken dersler mevcuttur. 



Ergoterapi Bölümünde Alınacak Derslerden Bazıları:

  • Anatomi
  • Fizyoloji
  • Kas İskelet Sisteminde Ölçme ve Değerlendirme
  • Biyomekani
  • Psikiyatrik Rehabilitasyon
  • El Rehabilitasyonu
  • Mesleki Rehabilitasyon
  • Toplum Temelli Rehabilitasyon
  • Onkolojik Rehabilitasyon
  • Kognitif Rehabilitasyon
  • Engelli Bireyler
  • Yardımcı teknoloji
  • Geriatrik Rehabilitasyon
  • Nörolojik Rehabilitasyon
  • Pediatrik Rehabilitasyon
Ergoterapi bölümü okuması çok zevkli bir bölümdür. Ergoterapi mesleğini çözdükçe derslere ona ilginiz artar ve dersleri daha iyi anlarsınız. Dersler sadece teorik bilgi değil, pratikte yapıldığı için sıkıcı bir ders işleyişi yoktur.

Ergoterapi bölümünün diğer bölümler gibi kolay ve zor olduğu durumları vardır. Ancak bu mesleği severek ve isteyerek yapmak isteyen adaylar için bu bölüm zor olmayacaktır. Ergoterapi mesleği, ergoterapistin sevgisini, sabrını ve bilgisini katarak özveri ile çalışması gerektiği bir alandır.

31 Ekim 2018 Çarşamba

Ergoterapistler Devlet Kurumlarına Atanıyor Mu?

Ergoterapistler Devlet Kurumlarına Atanıyor Mu?

Ergoterapistler KPSS sınavı ile devlet kurumlarına atanıyor mu? Ergoterapistler devlet kurumlarına atanmaktadır. Peki ergoterapistler KPSS sınavından kaç puan alması gerekir? Devlet hastanelerine kaç ergoterapist atanmaktadır?



KPSS ile devlet hastanelerine ergoterapist atamaları yapılmaktadır. Henüz ergoterapist mezun sayısı çok fazla olmadığı için tüm devlet hastanelerinde ergoterapist çalışmamaktadır. Özel sektörde ve bir çok farklı alanda çalışma gerçekleştiren ergoterapistlerin bazıları da devlet hastanelerinde görev yapmaktadır. Ergoterapist mezun sayısı ve atanma oranı oldukça fazladır. 

Günümüze kadar bir çok ile ergoterapist ataması gerçekleştirilmiştir. Adana, İstanbul, Kocaeli, Mersin, Ankara,  Malatya, Bursa, Samsun, Manisa, İzmir, Elazığ İllerine Ergoterapist atamaları olmuştur. 70-90 arasında KPSS puanı alan Ergoterapist atamaları yapılmıştır.

25 Ekim 2018 Perşembe

Ergoterapi Ulusal Çekirdek Eğitim Programı Nedir?

Ergoterapi Ulusal Çekirdek Eğitim Programı Nedir?

Ergoterapi Ulusal Çekirdek Eğitim Programı lisans eğitiminin amaç ve hedeflerini belirlemiş; amaç ve hedeflere uygun çekirdek müfredat içeriğinin ortaya konmasını sağlayacak ilke ve ölçütleri sıralamış ve sonrasında bu doğrultuda programla ilgili çalışmalarını çok sayıda ulusal ve uluslararası ergoterapi bölümü öğretim üyesi; ilgili ulusal ve uluslararası mesleki derneklerin katkıları ile hazırlanmıştır. 



Bu çalışma Türkiye'deki ergoterapi bölümlerinin kendi eğitim programlarına eğilmelerini ve ulusal anlamda ergoterapi lisans eğitmini belirili standartlara göre yapılmasını sağlaması bakımından ergoterapi eğimine katkı sağlayacağı amaçlanmıştır. 

Amacı Nedir?

Dünya Ergoterapistler Federasyon'nun (WFOT) ergoterapi lisans eğitimi için belirlediği ölçütler, Blogna uyum süreci ve Avrupa Ergoterapi Yüksek Öğrenim ağı (Europan Network of Occupational Therapy in Higher Education - ENOTHE) raporları doğrultusunda YÖK'ün yeterlilikler çerçevesi dikkate alınarak hazırlanan bu program ulusal çerçevede ergoterapi eğitiminde standardizasyonu sağlamak için uluslararası minimum standartları da kapsayan ulusal bir çerçeve sunulması amaçlanmıştır. 

ERGO - ÇEP Nedir?

Ergoterapi lisans eğitim kurumlarının kendi eğitim programlarını geliştirirken esas alacakları bir çerçeve programıdır. 



24 Ekim 2018 Çarşamba

Ergoterapi Bölümü İçin Hani Üniversiteyi Seçmeliyim?

Ergoterapi Bölümü İçin Hani Üniversiteyi Seçmeliyim?

Ergoterapi bölümünü okumak isteyen, üniversite sınavına hazırlanan ya da sınava girip tercihte bulunacak adayların ergoterapi bölümü bulunan hangi üniversiteyi seçmeliyim sorusu ile sıkça karşı karşıya gelmekteyim.

Günümüzde bir çok üniversitede ergoterapi bölümü bulunmaktadır. Türkiye'de ilk defa ergoterapi bölümü sistemli olarak Hacettepe üniversitesinde açılmıştır. Ergoterapi bölümü günümüzde bir çok vakıf üniversitesinde yer almaktadır. Peki siz hangisini seçeceksiniz?



Ergoterapi bölümü bulunan üniversitelerin hepsi başarısını ve kalitesini kanıtlamış üniversitelerden oluşmaktadır. Burada yapacağınız seçimi etkileyecek bazı etmenleri size kısaca aşağıda sıralayacağım.

Üniversite tercih ederken;

Üniversiteyi mutlaka gidin ve görün, ortamı, derslikleri, üniversitenin ulaşıma olan kolaylığı ya da zorluğunu giderek tecrübe edebilirsiniz.

Ergoterapi bölümü bulunan üniversitelerin listesini hemen aşağıdan edinip, tek tek her bölümün hocalarını bulup araştırın. Hocaların özgeçmişlerini, gerçekleştirdiği projeleri inceleyin. Üniversitelerde bulunan hocaların yeterliliklerini gözlemlemeye çalışın.

Üniversitelerden mezun olan ya da henüz okuyan kişilerle sosyal medya tarafından iletişime geçin. Bu kişileri dinlerken sadece bir kaç kişinin görüşünü değil bir den fala kişinin görüşünü edinmeniz önemli olacaktır. 

Üniversite ile gidip görüşün ve öğrencilere sunduğu imkanları dinleyin. Bu imkanlar içerisinde laboratuvar, göreceğiniz dersliklerde pratik dersleriniz için kullanacağınız materyallerin tam olup olmadığını sorgulayın. 

Ergoterapi bölümü ve mesleği ile ilgili bu alanda çalışmalarını sürdüren ergoterapim.com ekibi ile iletişime geçin. Ergoterapim.com ekibi bir çok üniversite öğrencisinin bu bölümü seçmesinde ön ayak olan, ayrıca üniversiteler, üniversite hocaları ve sektördeki çalışan ergoterapistler ile sıkı sıkıya iletişimi olan, size en doğru ve net bilgiyi sunacak bir platformdur. 

Günümüzde ergoterapi bulunan tüm üniversitelerin eğitim kalitesi birbirine yakın seviyelerde seyretmektedir. Bir üniversite ne kadar kaliteli olursa olsun, öğrenci gerçekten üniversitenin verdiklerinin dışında kendisini geliştirmeye çaba harcamıyorsa, üniversitelerin  bu konuda yapacağı hiç bir şey yoktur. Kişi üniversite seçimini yaparken aynı zamanda kendisini de sorgulamalı ve gerçekten bu bölümü layığıyla okuyabilecek mi diye düşünmelidir.

Ergoterapi Bölümü Bulunan Üniversiteler

Hacettepe Üniversitesi (Ankara)
Bezm-İ Âlem Vakıf Üniversitesi (İstanbul)
Üsküdar Üniversitesi (İstanbul)
İstanbul Bilgi Üniversitesi
İstanbul Medipol Üniversitesi
Bahçeşehir Üniversitesi (İstanbul)
Biruni Üniversitesi (İstanbul)
İstanbul Gelişim Üniversitesi
Yakın Doğu Üniversitesi (KKTC-Lefkoşa)
Girne Amerikan Üniversitesi (KKTC-Girne)
Sağlık Bilimleri Üniversitesi

22 Ekim 2018 Pazartesi

Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi Nedir?

Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi Nedir?

Hacettepe Üniversitesi'nin yayımladığı Ergoterapi ve Rehabilitasyon dergisi 2013 yılında ilk yayımını gerçekleştirmiştir. 2013 yılından günümüze kadar yılda 3 kez yayımlanan hakemli bir dergidir. Bu dergi hem Türkçe hemde İngilizce içerik yayımları yapmaktadır. 

Ergoterapi ve Rehabilitasyon dergisi'nde, ergoterapi alanında, yapılan araştırmalar, yazılan makaleler ve olgu sunumları yer almaktadır. 

Derginin hazırlanmasındaki amaç sağlık problemi sebebiyle vücut yapısı ve işlevinde bozukluk olan bulunduğu sosyal ortamda dışlanmış ve katılımı kısıtlanmış kişiler ile birlikte, katılım sorunlarının ortaya çıkarılması ve yeterliliğinin geliştirmeye yönelik bilgi, beceri ve deneyimleri ve alana ilişkin gelişmeleri takip ederek hazırlanan makaleler paylaşılmaktadır. 

Bu dergi, Türk Atıf Dizini ve TÜBİTAK ULAKBİM TR dizin'nde indekslenmektedir. 


Dergiye Nereden Ulaşacağım?

Bu dergi dijital ortamda yayımlanmaktadır. Hem Hacettepe Üniversitesi'nin bu dergi için açtığı özel sayfadan hemde dergipark.gov'dan dergiye ulaşabileceksiniz. Yazımın sonunda sizlere bu iki linki de paylaşacağım. 

Derginin Arşivine Nasıl Ulaşabilirim?

Ergoterapi ve Rehabilitasyon dergisinin 2013 yılından itibaren yazılmış olan tüm cilt ve sayılarına ulaşmanız mümkündür. Hacettepe üniversitesi ve dergipark eski makalelere ve ciltlere ulaşabilmemiz için bir arşiv linkleme sayfası oluşturmuş ve böylece istediğimiz yıla ait dergiyi inceleme fırsatımız olmaktadır. 

Hacettepe üniversitesinin kendi sayfasında güncel dergi cilt ve sayıları henüz eklenmemiş. Ancak, dergipark.gov.tr'de güncel cilt ve sayılar mevcuttur.


Dergide Yer Alan Başlıca Makale Konuları

Ofis Çalışanlarında Çalışma Postürü, Kas İskelet Sistemi Rahatsızlıkları, Bel Ağrısına Bağlı Özürlülük Düzeyi ve Sağlıkla İlgili Yaşam Kalitesinin İncelenmesi ( Cilt 6 - Sayı 2)

 Spor Alışkanlığı Olan ve Olmayan Üniversite Öğrencilerinde Uyku ve Yaşam Kalitesinin İncelenmesi ( Cilt 5 - Sayı 2)

 Çağrı Merkezleri Çalışanlarında Olumsuz Ergonomik Çalışma Koşullarından Kaynaklanan Kas-İskelet Sistemi Sağlık Yakınmalar (Cilt 5 - Sayı 1)

Erişkin Nöromusküler Hastalıklarda Üst Ekstremite Fonksiyonlarını Değerlendiren Yöntemlerin
Karşılaştırılması (Cilt 1 - Sayı 1)



Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergi Linkleri:


21 Ekim 2018 Pazar

Ergoterapi Bölümü Kaç Dönemdir?

Ergoterapi Bölümü Kaç Dönemdir?

Ergoterapi bölümü kaç yıllık ve kaç dönemdir? Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesinde bulunan ergoterapi bölümü kaç yıllık eğitim sunmaktadır?



Ergoterapi bölümü 4 yıllık ve 8 dönemlik bir eğitim programına tabiidir. 4 yıllık ergoterapi bölümün mezunlarına ergoterapist veye iş ve uğraşı terapisti denmektedir. Ergoterapistler " iş ve uğraşı terapisi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun, sağlıklı kişilerde mesleği ile ilgili ölçüm ve testleri yaparak, mesleği ile ilgili koruyucu ve geliştirici programları planlayan ve uygulayan; .. sağlık mensubudur." (ergoterapim.com)

Üniversite tercihlerinde 2 yıllık bölümler de düşünen bireyler iş ve uğraşı teknikerliği bölümünü görmektedir. Bu bölümde 2 yıllık bir eğitime tabi tutulan öğrenciler, bu alandan mezun olduktan sonra, iş ve uğraşı teknikeri olmaktadırlar. " meslek yüksekokullarının iş ve uğraşı terapisi bölümlerinden mezun, uzman tabibin tedavi planına bağlı olarak, uzman tabip veya iş ve uğraşı terapisti gözetiminde iş ve uğraşı terapisi programını uygulayan sağlık teknikeridir."

20 Ekim 2018 Cumartesi

Ergoterapistler Nerede Çalışır? Ergoterapistlerin İş İmkanları Nelerdir?

Ergoterapistler Nerede Çalışır? Ergoterapistlerin İş İmkanları Nelerdir?

Ergoterapi bölümü ilk olarak 2010 yılında öğrenci almaya başlamıştır. Bu öğrencilerin mezun olması 2014 yılına denk gelmektedir. Günümüzde bir çok üniversitede ergoterapi bölümü açılmasına rağmen henüz mezun olan ve çalışan ergoterapist sayısı fazla değildir.

Mezun ergoterapist sayısındaki azlık ve ergoterapinin çok çeşitli alanlarda çalışabilme imkanının olması sebebiyle geniş bir çalışma alanı ve fırsatı ergoterapistleri beklemektedir. Ancak günümüzde ergoterapistlerin belli bir kısmı duyu bütünleme alanına yönelmiştir. Duyu bütünleme ergoterapistler tarafından yapılan bir terapidir.  Duyu bütünleme terapisi hakkındaki diğer yazılarımı bilgilenmek amacıyla okuyabilirsiniz.

Ergoterapi İş İmkanları


Ergoterapistlerin Çalışma Alanları Nelerdir?

Ergoterapistler yukarıda da belirttiğim gibi bir çok alanda çalışabilmektedir. Hemen aşağıda bu çalışma alanlarını listeleyeceğim.

Ergoterapi İş İmkanları

Hastane,  Rehabilitasyon merkezleri, Okullar, Huzur evleri, Belediyeler, Şirketler, Toplum ruh sağlığı merkezleri (TRSM), Mesleki rehabilitasyon merkezi ve evde bakım programları gibi bir çok alanda ergoterapistler çalışmaktadır. 

Ergoterapistlerin çalışma alanları ne kadar fazla olsa da ülkemizde bu kadar fazla alanda iş imkanı bulunmuyor.  Özel sektörde genellikle pediatri alanında duyu bütünelemede, devlette ise genellikle ruh sağlığı alanında iş imkanı yaygındır. (ergoterapim.com)

19 Ekim 2018 Cuma

Ergoterapi Kaç Yıllık Bir Bölümdür?

Ergoterapi Kaç Yıllık Bir Bölümdür?

Ergoterapi bölümünde kaç yıllık eğitim verilmektedir? Ergoterapi bölümünü üniversite tercih dönemlerinde, bu bölümü okuyan bir arkadaşınızdan, bir yakınınızdan yada internette görmüş olabilirsiniz. Ergoterapi bölümünü tercih etmek istiyorsanız benim diğer yazılarıma da göz atmanızı tavsiye edeceğim. Çünkü ergoterapi eğitimi alıp ergoterapist olmak ve gerçekten bu mesleği hakkıyla yerine getirmek istiyorsanız ergoterapiyi iyi anlamanız gerekmektedir.

Ergoterapi Bölümü


Ergoterapi bölümü, 4 yıllık, 8 dönemlik eğitim alacağınız, üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesinde yer almaktadır. Bununla birlikte ergoterapi teknikeri olmak isterseniz de 2 yıllık iş ve uğraşı teknikerliği bölümünü tercih etmeniz gerekecek. Şimdi yazımızın devamında iki bölümün arasındaki farkları kısaca anlatmaya çalışacağım.

Ergoterapi Bölümü

Ergoterapi bölümünden mezun olan kişi ergoterapist olmaktadır. Ergoterapist; İş ve uğraşı terapisi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun, sağlıklı kişilerde mesleği ile ilgili ölçüm ve testleri yaparak, mesleği ile ilgili koruyucu ve geliştirici programları planlayan ve uygulayan; hasta kişiler için uzman tabibin teşhisine bağlı olarak bireylerin günlük yaşam, iş ve üretkenlik, boş zaman aktivitelerine katılımını artırmak, sağlık durumlarını iyileştirmek, özürlülüğü önlemek ve çevreyi düzenleyerek katılımı artırmak için gerekli iş ve uğraşı terapisi yöntemlerini uygulayan sağlık meslek mensubudur.

İş ve Uğraşı Teknikerliği

İş ve uğraşı teknikerliğinden mezun olan kişi iş ve uğraşı teknikeri olmaktadır. Uzman hekimin ve ergoterapistin gözetiminde iş ve uğraşı terapisi programını uygulayan sağlık teknikeridir. 


18 Ekim 2018 Perşembe

Duyu Bütünleme ve Ergoterapi- Duyusal Bütünleme Terapisi Nedir?

Duyu Bütünleme ve Ergoterapi - Duyusal Bütünleme Terapisi Nedir?

Duyu bütünleme terapisi ergoterapistler tarafından uygulanan, duyu bütünlüğünü sağlayamayan kişilere uygun duyular vererek, duyusal bütünlemenin doğru yapılmasını öğretilen bir terapi yöntemdir. 
Duyu Bütünleme - Ergoterapi


Duyusal entegrasyon teorisi Jean Ayres (Ergoterapist) tarafından 1970’li yıllarda geliştirilmiştir. Bu teorinin amacı, insan vücudunun bazı bölgelerini uyararak, duyuların birbirleri ile uyumlu bir şekilde çalışmalarını sağlamaktır. Jean Ayres bu teoriyi; davranış, nöral fonksiyonlar ve duyusal süreç mekanizmaları arasındaki ilişkiyi daha iyi açıklamak için geliştirmiştir.

Duyular, Konsantre olma yeteneğini sağlarlar, kendi kişiliğini yansıtmasına yardımcı olur, kendini kontrol etmeyi öğrenir, kendine güveni sağlar, soyut düşünce ve akıl yürütme kapasitesinin oluşmasını ve gelişmesini sağlar, vücudun ve beynin uzmanlaşarak ortak hareket etmesini sağlar.

17 Ekim 2018 Çarşamba

Ergoterapi ve Ergoterapi Teknikeri Meslek Yasası Neleri Kapsar?

Ergoterapi ve Ergoterapi Teknikeri Meslek Yasası Neleri Kapsar?

Ergoterapi mesleği resmi gazetede yayımlanan ergoterapist ve ergoterapi teknikeri görev tanımı ile görev alanları net bir şekilde açıklanmıştır.

26 Nisan 2011 tarihli 27916 sayılı Resmi Gazete'de ergoterapist ve ergoterapi teknikeri görev tanımı yapılmıştır. İşte hemen aşağıda ergoterapist ve ergoterapi teknikerlerinin meslek görev tanımları yer almaktadır. 

Ergoterapist (İş ve Uğraşı Terapisti) 

İş ve uğraşı terapisi alanında lisans eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun, sağlıklı kişilerde mesleği ile ilgili ölçüm ve testleri yaparak, mesleği ile ilgili koruyucu ve geliştirici programları planlayan ve uygulayan; hasta kişiler için uzman tabibin teşhisine bağlı olarak bireylerin günlük yaşam, iş ve üretkenlik, boş zaman aktivitelerine katılımını artırmak, sağlık durumlarını iyileştirmek, özürlülüğü önlemek ve çevreyi düzenleyerek katılımı artırmak için gerekli iş ve uğraşı terapisi yöntemlerini uygulayan sağlık meslek mensubudur.

Ergoterapi Teknikeri ( İş ve Uğraşı Teknikeri)

Meslek yüksekokullarının iş ve uğraşı terapisi bölümlerinden mezun, uzman tabibin tedavi planına bağlı olarak, uzman tabip veya iş ve uğraşı terapisti gözetiminde iş ve uğraşı terapisi programını uygulayan sağlık teknikeridir.

16 Ekim 2018 Salı

Ergoterapi'nin Türkiye Tarihi

Ergoterapi'nin Türkiye Tarihi

Ergoterapi'nin Türkiye tarihi nasıl şekillenmiştir? Ergoterapinin tarihsel olarak ilerlemesi nasıl olmuştur?

Ergoterapi bölümü Dünyada, Amerika ve Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın bir meslek olmasına rağmen ülkemize daha sonradan giriş yapmıştır. Günümüzde ergoterapi ülkemizdeki popülerliğini her geçen sene arttırmaktadır. 

Ülkemizde Ergoterapistler KPSS atamaları ile devlet kadrosuna girme imkanına sahiptir. Henüz yeterli alım seviyesine ulaşmasa da önümüzdeki yıllarda KPSS ile atanma sayısının artacağına kesin gözüyle bakılmaktadır.

Türkiye'de ergoterapi iş ve uğraşı terapisti veya iş ve meşguliyet terapisi olarak adlandırılmıştır. Bununla birlikte ergoterapi bilim alanının mesleki eğitim alanı olarak üniversitelerde lisans düzeyinde eğitime başlamasıyla ergoterapist kelimesi benimsenmiştir. 

Ergoterapi - Türkiye Tarihi

Ergoterapi Ülkemize İlk Ne Zaman Girdi?

1986 yılında öğrenci kabul etmeye başlayan İstanbul Tıp Fakültesi, Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde başlamıştır.

Bu bölümde tüm öğrenciler ilk 2 yıl aynı eğitimi aldıktan sonra, fizyoterapi, o zamanki adıyla iş ve uğraşı terapisi ve ortez-protez terapisi alanlarında branşlaşmaya yönlendirilmişlerdi. İş ve uğraşı terapisine seçilen öğrenciler, ilk iki yıl sonunda başarı sıralamasını en yüksek olanlar arasında belirlenmekteydiler ve günümüzde ki çift ana dal uygulamasına benzer bir sistem yürütülmekteydi. Bu sistem, 5 yıl devam ettikten sonra sonlandırıldı.

Türkiye'nin ilk ergoterapistleri yaklaşık 25 kişi civarındaydı. 1990 ve 1994 yılları arasında mezun olan bu 25 kişi günümüzde fizyoterapist ünvanı ile görev yapmışlardır. 

Bu sürecin sona ermesi ile birlikte26 Nisan 2011 tarihli 27916 sayılı Resmî Gazete’ de yer alan Ergoterapist ve Ergoterapi Teknikeri meslek tanımı yapılmıştır.

2011 yılında Hacettepe Üniversitesinde açılan ergoterapi bölümü ile birlikte günümüzde bir çok üniversitede ergoterapi bölümü bulunmaktadır. 

15 Ekim 2018 Pazartesi

Ergoterapinin Tarihi

Ergoterapinin Tarihi

Ergoterapi, günümüzde olduğu gibi tarihimizde de yer almaktadır. Ergoterapinin tarihi M.Ö 100'lü yıllara dayanmaktadır. M.Ö 100'lü yıllarda akıl hastalıklarının tedavisinde, tedavi edici banyolar, masaj, egzersiz ve müziğin kullanımı ile ilgili veriler mevcuttur.

Roma döneminde de ergoterapinin izlerine rastlamak mümkündür. Müzik, seyehat, konuşma ve egzersizin bir tedavi aracı olarak kullanıldığına dair bulgulara rastlanmıştır.

Avrupa da 18. yy döneminde reformist yaklaşımı belirleyen kişiler, çalıştıkları kurumlarda kısıtlayıcı yöntemlerin yerine hastalıkları çeşitli uğraşılara yönlendirmişlerdir.

Ergoterapi - O.T


Dünya da 20. yy başlarında "Ergoterapi" olarak adlandırılmaya başlanmıştır.

Ergoterapinin dünya tarihinde sanatsal faaliyetler, öğrenmeyi kolaylaştırmak için kullanılmıştır.  Akıl hastalıkları ve dönemin yaygı hastalığı olan tüberküloz nedeniyle hastanede kalan kişilerde oluşan umutsuzluk gibi durumlar ile mücadele etme fırsatı doğmuştur.

Ergoterapinin Amerika Birleşik Devletlerinde bir sağlık mesleği olarak görülmesi 1910'lu yıllara denk gelmektedir.1917 yılında ABD'de The National Society Fort the Promotion Of Occupational Therapy kurulmuştur. Bu kuruluş daha sonra American Occupational Therapy (AOTA) olarak adlandırılmıştır.

Hemen aşağıda paylaştığım video Ergoterapi'nin tarihini daha net özetlemektedir.

Ayrıca ergoterapinin tarihine dair daha ayrıntılı bilgi almak için bu yazıyı da okuyabilirsiniz.

http://www.ergoterapim.com/ergoterapi/ergoterapinin-dunyadaki-tarihi.html




13 Ekim 2018 Cumartesi

Ergoterapistlerin Görevleri Nelerdir?

Ergoterapistlerin Görevleri Nelerdir?

Sağlık Bilimleri Fakültesi, ergoterapi bölümü mezunu kişiler "ergoterapist" ünvanına sahip olmaktadır. Genelde ülkemizde ergoterapi olarak bilinen bu mesleğin ingilizcesi Occupational Therapy'dir. Bu mesleği yapan kişiye'de Occupational Therapist denmektedir. Türkçe çevirisi olarak ise İş ve Uğraşı Terapisti de kullanılmaktadır. 

Ergoterapistler kişilerle bire bir olarak, grup ve topluluklarla birlikte çalışmak için gerekli bilgi, beceri ve davranışlarla donatılan tıbbi, sosyal, davranışsal, psikolokik, psikososyal ve ergoterapi bilimi alanını kapsayan geniş bir eğitim alırlar. 



Ergoterapist Kimdir?

Ergoterapi bölümünden başarı ile mezun olmuş kişilere ergoterapist denmektedir. Ergoterapistler 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesinin ergoterapi bölümünden mezun olmaktadırlar. 


Ergoterapi bölümünü başarıyla bitirmiş kişilere Ergoterapist denir. Ergoterapistler üniversitelerin 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesinin  Ergoterapi bölümünden mezun olurlar. 

Ergoterapistler Nerede Çalışır? 

Hastaneler, Rehabilitasyon Merkezleri, Huzur evleri, Okullar, Sosyal aktivite merkezleri, kişilerinkendi evleri ve işyerleri, Belediyeler, Toplum ruh sağlığı merkezleri.


12 Ekim 2018 Cuma

ERGOTERAPİ NEDİR?

Evet nedir bu ergoterapi?


Hangi kaynaktan araştırırsanız şuna benzer tanımlar okuyacaksınız; 'Toplum dışına itilmiş kişi ve grupları aktiviteler ile toplum içine kazandırır.' Peki nasıl bir dışlanma bu? Toplumdan dışlanmış birini psikolog ve psikiyatristler topluma kazandıramıyor mu?

Milyonlarca soru vardı benimde kafamda. Dersleri işledikçe yavaş yavaş daha iyi oturduğunun farkındayım. Şimdi tekrar soralım 'Toplumdan dışlanmış demek nedir?'.Bu yazımda daha çok buna açıklık getirmek istiyorum.

Bahsettiğimiz dışlama psikolojik değil aktiviteseldir. Örneklerle açıklayacak olursam; beş altı kişi oturmuş yemek yiyorsak ve ben geçen sene geçirdiğim iş kazası nedeniyle sağ elimi kullanamıyor ve yemek yeme işlevimi yerine getiremiyor, kaşık kullanamıyor, su içemiyorsam bu beni o ortamdan soyutlar.

Bir başka örnek ise; ben sekiz yaşında bir çocuksam ve doğuştan yürüme engelim varsa; benim yaşadığım ev, okuduğum okul, kullandığım araçlar, benim tekerlekli sandalyeme uygun değilse ben sadece toplumdan değil hayattan soyutlanırım.

Örnekleri çoğaltmak mümkün. El kaslarımı kullanamadığım için ince kalemle yazamıyorsam, Su şişesinin kapağını açamıyorsam, ayakkabımı kendim giyemiyorsam,toplum beni dışlamasa da ben kendimi dışlanmış hissederim. Çünkü insan bulunduğu ortamdan farklı giyinmiş olsa, farklı konuşsa, engeli olmasa bile kendini ortamdan soyutlar ve yanlızlaşır.

Evet Ergoterapistlerin yelpazesi oldukça açık.Her hasta tipi için farklı tanımlar oluşturulabilir. Yukarıda belirttiğim hasta tipleri için açıklarsak eğer: Bireylere mevcut engelleriyle yaşamasını öğretirler, kişilerin yaşadıkları ortamları engellerine göre düzenlerler. Kişilere engelleriyle yaşamayı öğreterek hem çevresindekilere yük olmaktan kurtarır hemde kendilerine yetebilmelerini sağlarlar.

Bukadar önemli ve gerekli bir mesleğin ülkemize gelmesi oldukça geç olsa da bizler sayesinde ilerleyeceği konusunda hiçbir şüphem yok.
                                   
                                                                                                                                                 Betül KOYUNCU