Ergoterapi'nin Türkiye Tarihi
Ergoterapi'nin Türkiye tarihi nasıl şekillenmiştir? Ergoterapinin tarihsel olarak ilerlemesi nasıl olmuştur?
Ergoterapi bölümü Dünyada, Amerika ve Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın bir meslek olmasına rağmen ülkemize daha sonradan giriş yapmıştır. Günümüzde ergoterapi ülkemizdeki popülerliğini her geçen sene arttırmaktadır.
Ülkemizde Ergoterapistler KPSS atamaları ile devlet kadrosuna girme imkanına sahiptir. Henüz yeterli alım seviyesine ulaşmasa da önümüzdeki yıllarda KPSS ile atanma sayısının artacağına kesin gözüyle bakılmaktadır.
Türkiye'de ergoterapi iş ve uğraşı terapisti veya iş ve meşguliyet terapisi olarak adlandırılmıştır. Bununla birlikte ergoterapi bilim alanının mesleki eğitim alanı olarak üniversitelerde lisans düzeyinde eğitime başlamasıyla ergoterapist kelimesi benimsenmiştir.
![]() |
Ergoterapi - Türkiye Tarihi |
Ergoterapi Ülkemize İlk Ne Zaman Girdi?
1986 yılında öğrenci kabul etmeye başlayan İstanbul Tıp Fakültesi, Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde başlamıştır.
Bu bölümde tüm öğrenciler ilk 2 yıl aynı eğitimi aldıktan sonra, fizyoterapi, o zamanki adıyla iş ve uğraşı terapisi ve ortez-protez terapisi alanlarında branşlaşmaya yönlendirilmişlerdi. İş ve uğraşı terapisine seçilen öğrenciler, ilk iki yıl sonunda başarı sıralamasını en yüksek olanlar arasında belirlenmekteydiler ve günümüzde ki çift ana dal uygulamasına benzer bir sistem yürütülmekteydi. Bu sistem, 5 yıl devam ettikten sonra sonlandırıldı.
Türkiye'nin ilk ergoterapistleri yaklaşık 25 kişi civarındaydı. 1990 ve 1994 yılları arasında mezun olan bu 25 kişi günümüzde fizyoterapist ünvanı ile görev yapmışlardır.
Bu sürecin sona ermesi ile birlikte26 Nisan 2011 tarihli 27916 sayılı Resmî Gazete’ de yer alan Ergoterapist ve Ergoterapi Teknikeri meslek tanımı yapılmıştır.
2011 yılında Hacettepe Üniversitesinde açılan ergoterapi bölümü ile birlikte günümüzde bir çok üniversitede ergoterapi bölümü bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder